Friday, January 21, 2011

roti kembung


Bahan-bahan:

2 sudu besar mentega
2 sudu besar minyak masak
2 sudu besar gula
300 ml air suam
6 g yis
500 g tepung gandum

cara penyediaan:

Bancuh mentega, minyak dan gula ngan air suam. Gaul tepung n yis. Campur semua bahan n uli. Setelah mndapat doh yang lembut, perap satu jam dlm beg plastik tertutup. Kemudian uli n d bahagikan kepada 18. setiap satu di canai setebal 0.4 cm. Goreng, tunggu kembang baru d terbalikkan. angkat n ready utk d hidang.




kuah sardin

bahan-bahan:

1 tin sardin
1 ulas bawang besar
2 ulas bawang putih
1 sudu besar kari ikan
air n minyak masak

cara penyediaan:

sardin d buang sosnya kemudian d hancurkan. bawang besar n bawang putih d hiris halus. Bancuh kari ngan sedikit air. Tumis bawang putih n merah sehingga naik bau n campurkan kari. Biar kari masak baru masukkan sardin hancur. campurkan sedikit air mengikut selera sendiri. Apabila masak sedia utk dihidangkan dengan roti kembung.

No comments:

Post a Comment