Tuesday, January 10, 2012

Daging masak merah



Bahan A:

1 kilo daging dipotong dadu

Bahan B:

6 ulas bwg merah
4 ulas bwg putih
1/2 in halia
sedikit lengkuas
3 btg serai
3 sudu besar ketumbar
1/2 sudu besar jintan putih
1/2 sudu besar jintan manis

Bahan C:

10 sudu besar cili kisar
5 sudu besar sos tomato
4 sudu besar kerisik
garam, gula
5 sudu besar minyak masak

Bahan D:
2 kuntum bunga lawang
4 buah pelaga
2 in kayu manis
4 kuntum bunga cengkih


Cara:
1. Kisar bahan A hingga hancur.
2. Panaskan minyak n tumis bahan D hingga naik bau dan masukkan
bahan A dan cili kisar. Masak hingga naik bau baru d masukkan
sos tomato. Kemudian masukkan daging serta air, masak hingga
daging lembut.
3. Kemudian masukkan kerisik, garam n gula seenak rasa.Masak
sehingga agak pekat.

No comments:

Post a Comment