Thursday, December 15, 2011
Nasi ambeng
Alhamdulillah Allah mmnjgkan usiaku utk trus mghirup kesegaran udara d prkampungan Al Azhar...Baru ni aku dberi peluang mmpelajari masakan nasi ambeng Hajah Jamiah style.Dulu masa aruah mak masih ada, x pernah trfikirlah plak nak blajar.Bukan sombong tp entah kenapa. Kesedaran datang setelah seorang kawanku mmpersoalkan tentang diriku seorang anak jawa sejati yang x mmpu masak nasi ambeng...hahaha, terkena batang hidung sendiri...
So kebetulan 2 minggu lepas adik bongsuku yang tinggal d layang2 Johor melawatku, apalagi....jom masak nasi ambenglah...
Katanya, nasi ambeng ni berlaukkan serunding, mee atau bihun goreng, urap,sambal goreng, ikan masin goreng dan berlauk ayam atau daging.
So jom masak...
Serunding.
Bahan A:
1 biji kelapa
Diparut dan dsangan hingga ringan.
Bahan B:
7 ulas bawang putih
5 ulas bwg merah
3 sudu besar ketumbar
1sudu besar jintan putih
1 sudu besar jintang manis
segenggam ikan bilis
1 sudu kecil serbuk kunyit
Kisar bahan B dengan sedikit air hingga hancur.
Bahan c:
3 sudu besar air perahan asam jawa
3 sudu besar gula
1/2 sudu besar garam
5 sudu besar minyak masak
Cara2:
Panaskan minyak dlm kuali besar, kemudian tumiskan bahan B sehingga naik bau. Masukkan air asam, gula dan garam. Masak hingga betul2 pekat. Masukkan kelapa sangan. Terus mengacau atas api sehingga betul2 masak.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment